Trawa cytrynowa rośnie w krajach śródziemnomorskich, a także w Gruzji, Malezji, Indiach i Afryce. Roślina jest dość wysoka, osiąga ok. 80-100 cm wysokości, ma ostro zakończone liście. Tworzy rozrośnięte kępy o szer. ok. 1m, wypuszcza zielono-czerwone kwiaty zebrane w kłos.
Posiada piękny cytrynowy, nieco korzenny aromat, zwłaszcza, gdy się jej dotknie i potrze jej źdźbła.
Jest wykorzystywana przede wszystkim jako przyprawa do potraw tajskich.
Oprócz tego, że trawa cytrynowa jest oryginalnym dodatkiem do zup, mięs, i potraw curry, doskonale nadaje się do robienia naparów. Gorący napar relaksuje, orzeźwia, poprawia przemianę materii i jest bardzo smaczny.
Zawiera sporo witaminy C i olejków eterycznych. Z trawy pozyskuje się olejek cytronelowy, który ma działanie odkażające i jest stosowany w kosmetyce do produkcji dezodorantów i soli do kąpieli.