Brokuł jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Cypru.
Wiodącą pozycję w uprawie brokułów zajmują: Chiny, Indie, Stany Zjednoczone, Hiszpania, Francja, Włochy, Meksyk, Polska, Pakistan i Wielka Brytania.
Jest to warzywo uprawne, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Podczas wzrostu wytwarza duży kwiatostan zwany różą. Jest ona delikatna i składa się z nierozwiniętych pączków kwiatowych w kolorze ciemnozielonym.
Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Wpływają korzystnie na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza, który ma działanie antynowotworowe. Są również doskonałym źródłem witaminy C i magnezu.
W najprostszej wersji brokuły można podać ugotowane i polane masłem. Często też wchodzą w skład zup warzywnych, sałatek, zapiekanek, potrawek, sosów do makaronu i ryżu.