Papryka to obecnie jedno z najpopularniejszych warzyw. Wywodzi się z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie na całym świecie uprawia się około 2000 odmian papryki różniących się od siebie kolorem, kształtem a przede wszystkim smakiem.
Papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia.
Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej pięciokrotnie więcej niż cytryna.
Papryka jest powszechnie ceniona i stosowana w kuchniach całego świata. Ze względu na swój smak, od słodkiego po odmiany bardzo ostre, znalazła szerokie zastosowanie kulinarne. Używana jest w postaci surowej, pieczonej, jako dodatek do różnego rodzaju potraw mięsnych czy sałatek, a nawet słodyczy. Odmiany bardzo ostre stosuje się w postaci przyprawy.