Sałata jest jednoroczną rośliną pochodzącą z obszarów o umiarkowanym klimacie Azji i Europy. Stanowi bogate źródło soli mineralnych oraz witamin takich jak: B1, B2, C i E oraz, co warto podkreślić, najbogatsze ze wszystkich warzyw źródło kwasu foliowego.
Wyróżniamy ponad 100 różnych gatunków sałaty, wśród nich najpopularniejsze to:
• Lollo, sałata o dekoracyjnym kształcie. Przepięknie komponuje się z innymi sałatami, znakomicie nadaje się do dekorowania półmisków z zakąskami i innymi potrawami.
• Sałata lodowa ma kruche, soczyste zielone liście oraz ciężką główkę. Najlepiej smakuje z papryką, pomidorem, ogórkiem, świeżą bazylią, fetą albo serem pleśniowym, gotowanym kurczakiem, sosem jogurtowym albo śmietanowym. Sałata lodowa zachowuje świeżość nawet do kilkunastu dni, jeśli jest przechowywana w warunkach chłodniczych.
• Sałata rzymska ma długie, pomarszczone, ciemnozielone liście, które tworzą owalną, luźną główkę. Sałata rzymska jest słodsza niż masłowa i lodowa. Dobrze komponuje się z czosnkiem i sosem majonezowym.
• Radicchio ma bordowo-białe liście. Głąb nie nadaje się do jedzenia i trzeba go usunąć. Liście tracą wartość odżywczą po namoczeniu w ciepłej wodzie.
• Sałata masłowa ma miękkie liście, w kolorze aksamitnego groszku, zwinięte w luźne główki. Najczęściej podajemy ją ze śmietaną albo sosem winegret. Świetnie komponuje się z kukurydzą, groszkiem, papryką, pomidorem, ogórkiem, jabłkiem, mango, awokado.
Sałata jest podstawowym składnikiem wielu sałatek owocowych i warzywnych, stanowi również popularnych dodatek do kanapek i różnego rodzaju dekoracji kulinarnych.