Czosnek askaloński to rodzaj cebuli popularnie nazywany szalotką lub cebuloczosnkiem.
Szalotka łączy w sobie smak i zapach czosnku oraz cebuli.
Jest to odmiana cebuli o wyjątkowo łagodnym i słodkawym smaku, co czyni ją niezastąpionym dodatkiem wielu dań. Ponadto ma dużo właściwości prozdrowotnych.
Podobnie jak cebula, zawiera witaminy (głównie wit. C) oraz związki siarkowe, które mają silne właściwości bakteriobójcze. Zawarte w szalotce flawonoidy i saponiny wykazują działanie przeciwzapalne.
Szalotkę można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do spożycia na surowo i znakomicie sprawdza się w daniach na zimno, takich jak sałatki, surówki, twarożki, kanapki czy jajka.
Szalotkę można także wykorzystywać do przygotowania sosów i dresingów oraz przyprawiania dań rybnych i mięsnych. Z delikatnych szalotek można także przyrządzić wspaniały dżem do mięs, sprawdza się również w marynatach.